Η ευγνωμοσύνη είναι μία προσωπική δύναμη και αξία η οποία ανήκει στην Αρετή της Υπέρβασης. Πέραν των θρησκευτικών πεποιθήσεων και τελετουργικών, όπως είναι η προσευχή, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το να εξασκείς καθημερινά την ευγνωμοσύνη, βοηθάει στην ενίσχυση της θετικής ψυχολογίας μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές, όταν ζητάμε να κρατηθούμε από κάτι ανώτερο, για να πάρουμε δύναμη.

Η συνειδητή έκφραση εκτίμησης για τους ανθρώπους ή τα πράγματα που έχουν αξία για εμάς, καλλιεργεί συναισθηματική σταθερότητα, καλύτερες σχέσεις και θετικότητα. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει τα κάτωθι οφέλη:

  • Εστιάζουμε στα πράγματα που έχουν αξία για εμάς
  • Θαυμάζουμε την ομορφιά γύρω μας, είτε στη φύση είτε στους ανθρώπους ή ακόμα και σε προσωπικά αντικείμενα
  • Μας βοηθά να συγκεντρωθούμε στις μικρές ρουτίνες της καθημερινότητας, προσέχοντας περισσότερο αυτά που έχουμε, από αυτά που δεν έχουμε
  • Εκτιμούμε την κάθε στιγμή, ζούμε στο παρόν με όλο μας το είναι
  • Συγκρίνοντας τον εαυτό μας κοινωνικά, εστιάζουμε στα θετικά που δεν βλέπαμε πριν
  • Ευχαριστούμε αυτούς που μας έχουν σταθεί, μας έχουν βοηθήσει ακόμα και τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν

Ο πιο κοινός και εύκολος τρόπος, είναι να κλείσουμε τη μέρα μας σκεπτόμενοι 3-5 πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμων. Δεν είναι ανάγκη να ψάξουμε για κάτι σύνθετο ακόμα και τα πολύ μικρά αρκούν.

Συνολικά, αν το κάνουμε συχνά, θα ανακαλύψουμε ότι τα θετικά είναι περισσότερα. Και όταν αλλάζει η ψυχολογία μας προς το καλύτερο, αλλάζει και ο τρόπος που μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις της ζωής. Προτεινόμενο βιβλίο: The Gifts of Imperfection, της Brené Brown, το κουράγιο, η προσωπική δύναμη, η συμπόνοια προς τον εαυτό μας, πράγματα που μας κάνουν να μας αγαπήσουμε και να δούμε πως, τελικά, όπως και να πήγε η μέρα μας, είμαστε επαρκείς.

Μα αν δε μου αρέσει η ζωή μου, η δουλειά μου, η σχέση μου?

Σκέφτηκες ποτέ, ότι ίσως κάποτε να ευχήθηκες για κάποια πράγματα που έχεις? Μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα κάτι υπάρχει που να σε κρατάει στην συγκεκριμένη δουλειά ή στην σχέση που έχεις. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πάντα εύκολο ή δυνατό να αλλάξεις κάποια πράγματα, τι είναι αυτό όμως που στην ουσία θα ήθελες να αλλάξεις? Τις απολαβές σου? το αντικείμενο εργασίας? τους συναδέλφους σου? ή μήπως τελικά θέλεις να τα αλλάξεις όλα? Προτεινόμενο βιβλίο Mojo, How to get it, how to keep it, how to get back to it if you lose it, Marshall Goldsmith, θα σε βοηθήσει να βρεις και να κρατήσεις τον ενθουσιασμό σου για πολλά πράγματα.

Share the love! Αν σας άρεσε το άρθρο, αφήστε ένα σχόλιο και μοιραστείτε το στα Social Media!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail